Klikaté cesty - Olofsson, Elin, 1979- (Román (Motto), 2019)
Román švédské autorky, o naději, odvaze, zoufalství a tajemství, které změní život několika lidí. Uli Hartmannová sice přežila válku, ale na hrůzy, které viděla a zažila nikdy nezapomene. Jako Němka byla na straně poražených a touha vítězů pomstít se neznala po válce mezí. Na podzim roku 1949 vyráží Uli na cestu vlakem do městečka Krokom na švédském venkově a doufá, že se jí konečně podaří zjistit, jaký osud potkal jejího milence Hansima. Ten v průběhu války v Norsku dezertoval a Uli dostala zprávu, že je po smrti. Bylo tomu opravdu tak? Dopisy od jisté Elsy Petterssonové možná dokazují, že pravda je jiná, a Hansim třeba i přežil. Touha Uli po pravdě však může způsobit mnohem víc smutku než radosti, protože prozrazená tajemství odkryjí lži, jež zanechají jizvy na duši řadě lidí...